Bu sorunuza da kısaca “Evet” olarak cevap verebiliriz. Şehirler de sonuç olarak aynen bir ürün gibi tanıtılır; reklamları, PR çalışmaları yapılır, pazarlanır. Yine aynı noktaya geliyoruz; bir ürün ya da şehrin markalaşmasında yukarıda yazdığımız bütün konularda en önemli konu; bu işleri yaptıran (örneğin şehri yönetenler) ve yapan tarafların (Mimarlar, Tanıtım, Reklam, PR ve Pazarlama çalışmalarını yapan kişi/kuruluşlar) bu işleri nasıl yaptıkları, yapabildikleri ve yönetebildikleri ve yeterli yatırım ve harcamaları yapıp yapamadıkları ile ilgili bir konudur.
Marka danışmanları, hedef kitle ile ilgili araştırmaları takip etmesi ve marka pazarını analiz etmesi gerekmektedir. Bu süreçte, demografik ve psikografik faktörlerin yanı sıra, sektör trendleri ve rakip analizi de etkili iletişim yöntemlerinden biri olarak değerlendirilmelidir.
Bu alanda yapılan akademik çalışmalar, kavramlar, teoriler kendilerini değişen ve gelişen ihtiyaçlara göre şekillendirerek güncelleyebildikleri derecede kabul görmektedirler. Belirtmek isteriz ki geçmişte yapılmış olan tüm akademik araştırmalar projemize değer katmış, ışık tutmuştur. Tespitlerimiz göstermiştir ki bir kentin marka yönetimi tam anlamı ile bir yönetim organizasyon sürecidir.
Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için advertım, e-posta adresim ve internet site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.
Bir şehrin markalaşması süreci, daha önce de söylediğim gibi bir ürün ya da hizmetin markalaştırılması için yapılması gerekenlerden çOkay da farklı değil. Sadece ürün reklamından daha kapsamlı ve daha uzun vadeli düşünüp harekete geçmek gerekiyor.
Bu nitelikleri taşımak dışında ise analiz ve değerlendirme yetkinliği de önemlidir. Marka yönetiminin büyük bir parçası stratejidir. Stratejik adımlar ise araştırma, analiz, değerlendirme ve planlama yetkinliği ister.
Günümüzde iletişim teknolojilerinin artması geleneksel medya ve pazarlama araçlarının (gazete, Television, radyo vb) yanına yeni medya gibi etkileşimi yüksek pazarlama araçlarının da doğmasını sağladı.
Güçlü bir şehir markası geliştirmek için şehrin üst düzey yöneticileri, şehrin sahip olduğu bir dizi marka niteliklerini belirlemeli ve hedef kitlenin zihninde şehirle ilgili olumlu algılar oluşturması gerekmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmaleın genel amacı, ayrıntı bir şekilde şehirler için markalaşma yöntemlerini ve uygulanan başlıca pazarlama stratejilerini araştırmaktır. Bu amaçla çalışmada, konu ile ilgili literatür taraması yöntemi kullanmıştır.
Tüm bu gelişmelerin öncesinde küçük bir Anadolu kasabası olan Ankara, bugün ekonomik ve nüfus olarak Türkiye’nin en büyük ikinci şehri konumundadır. Kısaca Ankara ülkenin idari merkezi olduktan sonra here bir çekim alanına dönüşmüştür diyebiliriz. İleride birgün idari merkez başka bir noktaya taşınırsa ve onu telafi edecek aksiyonlar yani ilgi ve çaba gösterilmezse şehir bugünkü çekiciliğinden uzaklaşabilir.
“Marka şehir” çağımızın present day kavramlarından artık. Ürünlerin marka olmasını biliyoruz ancak, “Bir şehrin marka olması” ne demektir? Bu konuda bilgi verir misiniz?
Bu yüzden Dünya şehirleri arasında da benzer kriterlerin büyük çoğunluğuna sahip marka şehirlerle karşılaştırma yapılması doğru olacağı kanaatindeyim.
Marka danışmanlığı markanın tüketici ile arasında bir köprü görevi görür, iletişimlerine lawnımcı olur. Tüketiciye hitap edilen her alanda marka – kitle iletişimi başlar.
Buna ek olarak reklam ve halkla ilişkiler alanındaki ajansların marka ile ilgili süreç gösterdikleri zamanlarda burada görev almak marka danışmanlığı kariyeriniz için çAlright ciddi adımlardan birisi olur.
Daha fazla turist çekmek, o şehirde yaşayan insanların aidiyetini artırmak, daha fazla yatırım almasını sağlamak, kalkınması için projeler geliştirmek, hatta göç için cazip kılmak amacıyla şehirlerin güçlü ve farklı özelliklerinin ön plana çıkarılması, başarılı uygulamalarla marka şehirleri ortaya çıkarır.